Nyhet

Vaccination mot säsongens influensa

Säsongsinfluensan är ofarlig för de flesta, men kan göra vissa allvarligt sjuka. I år finns även en risk för att influensan blir extra kraftfull. För riskgrupper är det därför viktigt att vaccinera sig. Vill du som arbetsgivare erbjuda medarbetarna influensavaccination kan du vända till Previa.

Säsongsinfluensan är ett virus som kommer till Sverige varje år och är vanligast under vinterhalvåret. Viruset är smittsamt och sprids genom hosta och nysningar eller vid kontakt med någon som är sjuk. I de flesta fall är influensa ofarlig och går över av sig självt efter ett par dagars vila och egenvård, men för vissa riskgrupper kan den leda till allvarliga komplikationer.

Som arbetsgivare finns det anledning att erbjuda influensavaccination, exempelvis om medarbetarna befinner sig i en riskgrupp eller arbetar inom hälso- och sjukvården. Den som vaccineras mot influensa får ett bättre skydd och om man ändå blir sjuk får man oftast mildare symtom.

– Arbetsgivare ska i första hand överväga ett erbjuda vaccin till anställda som hör till de medicinska riskgrupperna, säger Torbjörn Vedberg, tf. medicinsk ledningsansvarig på Previa.

Skydd mot allvarlig sjukdom 

Man vet inte säkert hur influensan kommer att slå i år, men då smittspridningen varit låg under pandemin riskerar vi människor att vara mer mottagliga för att smittas och bli sjuka. Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd men lindrar symtom och skyddar mot allvarlig sjukdom. Att riskgrupper vaccinarar sig är därför extra viktigt. 

Riskgrupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa:

  • Personer över 65 år
  • Gravida i andra och tredje trimestern
  • Personer med kroniska sjukdomar 
  • Hjärt- eller lungsjukdom
  • Instabil diabetes
  • Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering
  • Lever- eller njursvikt
  • Kraftig övervikt eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen 

Så här beställer du vaccin 

Vill du erbjuda dina medarbetare vaccination mot årets influensa? Välkommen att höra av dig till oss på Falck Previa för mer information. Vi tar emot berställningar för grupper och utför vaccinationer på våra enheter eller på er arbetsplats. 

För att beställa vaccin kan du antingen använda beställningsformulär online eller ta kontakt med Previa när dig. 

Minska risken för smittspridning

För att minska risken för spridning av virus ska du regelbundet tvätta händerna med tvål och vatten. Har du inte tillgång till vatten kan du använda handsprit. Nys och hosta i armvecket och undvik att röra ögon, näsa och mun. Stanna hemma om du har symtom.