Tillbaka

Tips på hur du undviker musarm

Tips från experten

Publicerad

Musarm är ett samlingsnamn för de besvär som kan uppstå i skuldra, nacke, arm, handled och fingrar och som ofta relateras till datorarbete. Besvären kan drabba den som arbetar med eller utan mus och riskerar framför allt att uppstå om du arbetar i samma position länge.

När man arbetar länge i en och samma postition uppstår en långvarig och låggradig aktivering av musklerna. Det kan skapa spänningar i musklerna som på sikt kan övergå i värk. Besvären med musarm kan även uppstå om du använder en mus eller tangentbord som inte är anpassade för dig. Det gör att det uppstår större belastning på musklerna då handen och armen hamnar i vinklar som gör att du inte får den avlastning som behövs.

Som chef är det viktigt att prata om ergonomin på arbetsplatsen. Uppmuntra medarbetare att säga till direkt om någonting inte känns bra i kroppen som är relaterat till det arbete man utför. Se över tillsammans vad det kan vara som gjort att besvär uppstått och vad ni kan göra för att minska belastningen.

Övningar som förebygger musarm

  1. Ta många rörelsepauser
    Det är viktigt att ta regelbundna rörelsepauser för att aktivera muskelpumpen och få varierad rörelse och belastning på leder och muskler. Ställ dig gärna upp om du suttit ner en stund och rör lite på kroppen i olika riktningar. Hellre korta och frekventa pauser för rörelse än att göra det mer sällan under längre tid. Gärna någon form av rörelse varje halvtimme.
  2. Variera din belastning
    Det är viktigt att inte belasta samma muskler på samma sätt under en hel dag. Variera belastningen genom att byta arbetsställning. Variera gärna mellan att arbeta i sittande och stående men oavsett sittande eller stående så behövs rörelseinslagen.
  3. Rätt utrustning
    Anpassa arbetsplatsen efter eget behov och förutsättningar. Se till att du använder en mus som är lagom stor för din hand så du känner att musklerna är avslappnade när du jobbar. Bordet, stolen och datorskärmen ska vara rätt inställda och mus och tangentbord placerade nära dig. Är du osäker är det bra att ta hjälp av en ergonom.
  4. Lyssna på kroppen
    Om du börjar känna att det är ömt, trött eller domnat i kroppen ska du söka hjälp direkt och inte vänta på att det kanske går över. Prata med din arbetsgivare om dina problem och ta hjälp av en ergonom/fysioterapeut.
  5. Tänk på arbetstekniken
    När inte datormusen används, ta bort handen från musen, håll inte handen och fingrarna aktiverade och beredda. Försök hålla musklerna så avspända som möjligt i nacke, axlar, hand och fingrar. Använd kortkommandon.
  6. Planera din dag
    Vet du att du har en uppgift framför dig som innebär monotona rörelser, försök att inte stressa och bli klar fortare än nödvändigt, se över möjligheten att dela upp uppgiften över tid för att kroppen ska få återhämtning och variation däremellan.
  7. Fysisk aktivitet
    Aktivera dig fysiskt på olika sätt som du tycker om på fritiden. All rörelse räknas!

Fler tips för att skapa en bra fysisk arbetsmiljö

Publicerad