Organisation och ledarstöd

Utredning av kränkande särbehandling

Förfrågan

Vi hjälper dig som arbetsgivare att utreda misstanke om kränkande särbehandling, mobbing, trakasserier och sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Tjänsten utgår ifrån lagkrav enligt AFS 2015:04.

Vad tjänsten innebär

Samtliga utredningsinsatser startar med en uppdragsdialog. I uppdragsdialogen undersöker vi på Falck nuläge, historia och förlopp, tidigare insatser och effekter, de berördas beteende samt ytterligare relevanta omständigheter.

Utifrån uppdragsdialogen ger vi förslag och rekommendation på fortsatta insatser. Det kan handla om lösningsorienterade insatser efter rekommendationer från oss på Falck eller insatser från Falck i form av en förstudie, en förbedömning eller en fullskalig utredning. 

Läs mer om Falcks utredningstjänster

Så går det till

  1. Beställ tjänst
    Ange ditt önskemål samt dina kontaktuppgifter i beställningsformuläret.
  2. Uppdragsdialog
    Vi kontaktar dig för en uppdragsdialog. Syftet är att klargöra komplexiteten och säkra vilka åtgärder som behöver vidtas.
  3. Eventuellt fortsatta insatser
    Utifrån uppdragsdialogen planerar vi in fortsatta insatser efter rekommendationer från oss på Falck. 

Falcks utredningstjänster i korthet

Här beskriver vi de insatser som vi på Falck kan komma att rekommendera som nästa steg efter utförd uppdragsdialog.

Förstudie

En förstudie är lämplig när du som ansvarig behöver förstå vad klagomålet handlar om. Syftet är att få en uppfattning om allvarsgraden och komplexiteten och om vidare utredning är genomförbar och hjälpsamt för verksamheten och inblandade individer.

Vid bedömning av hög allvarlighetsgrad rekommenderar vi  att gå vidare med en fullskalig utredning. Vid bedömning av lägre allvarlighetsgrad alternativt indikationer på att det handlar om en konflikt, ett missförstånd gällande arbetsledningsrätten eller liknande situation, rekommenderar vi lösningsorienterade insatser eller en förbedömning. 

Så går det till

1. Intervju med den som anmält eller signalerat om kränkninga, mobbning eller trakasserier. Falck informerar om processen och vad en anmälan och utredning kan få för konsekvenser.
2. Bedömning av Falck.
3. Återkoppling till uppdragsgivare, både muntligt och skriftligt om så önskas. 

Förbedömning

En förbedömning är lämplig när det finns misstanke om handlingar som skulle kunna utgöra kränkande särbehandling och där det finns behov av ytterligare förtydligande av omfattning, allvarsgrad och problematik.

Syftet med en förbedömning är att ge dig som beställaren en förståelse för situationen, samt undersöka om det handlar om kränkande särbehandling eller inte. Du som beställare får rekommendationer så att du kan agera och vidta lämpliga insatser och åtgärder. En förbedömning svarar inte på personers lämplighet för sina roller i organisationen. Vid indikation på kränkande särbehandling kan en fullskalig utredning komma att rekommenderas.

Så går det till

1. Intervju med den som anmält
2. Intervju med den/de som blivit anmälda
3. Eventuellt intervju med vittnen som bedöms som relevanta
4. Bedömning avseende indikation på kränkande särbehandling
5. Återkoppling muntligt och skriftligt till uppdragsgivare med rekommendationer på individ-, grupp och organisationsnivå
6. Återkoppling till parterna.

Fullskalig utredning

En fullskalig utredning är lämplig vid starka indikationer på att kränkande särbehandling och/eller trakasserier kan ha förekommit. Utredningen är även lämplig när det finns en tydlig anmälan om trakasserier eller sexuella trakasserier.

Syftet med en fullskalig utredning är att besvara om kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier går att styrka. En fullskalig utredning genomförs alltid av två utredare.

Så går det till

1. Intervju med den som anmält
2. Intervju med den/de som blivit anmälda
3. Intervju med vittnen som bedöms som relevanta
4. Parterna får godkänna skriftliga intervjureferat
5. Replikrätt och full transparens mellan parterna
6. Faktainsamling/granskning av relevant dokumentation
7. Bedömning avseende kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier
8. Återkoppling muntligt och skriftligt till uppdragsgivare med rekommendationer på individ-, grupp och organisationsnivå, samt belysning av bakomliggande orsaker och samband
9. Återkoppling till parterna

Generell information

Ovanstående insatser och utredningar ska betraktas som arbetsmiljöutredningar och skall inte misstas för legala processer. De har ett övergripande syfte att säkra en god arbetsmiljö och att förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska- och sociala förhållanden i arbetsmiljön.

Resultat och rekommendationer på åtgärder är inte tvingande - det är helt och hållet arbetsgivarens ansvar att fatta beslut om eventuella åtgärder i frågan.

 

Förfrågan