Nyhet

Vinterkräksjukan slår influensan

Vinterkräksjukan når nya toppnoteringar i år med 40 procent fler sjukanmälningar än under 2018 samtidigt som influensan minskar med 25 procent. Det visar sjukskrivnings-statistik från Previa för vecka 1–6 i år jämfört med förra året.

Previas Sjuk och Frisks sjuksköterskor har sedan januari tagit emot nästan 60 000 samtal från personer som insjuknat. Vi noterar att vinterkräksjukan ökat med 40 procent i år jämfört med 2018 och samtidigt har sjukskrivningar för influensa minskat med 25 procent i övrigt har vi tagit emot en högre andel förkylningsanmälningar än i fjol.

– Vinterkräksjukan ser ut att nå sin topp just nu medan influensan troligtvis fortsätter att öka något under några veckor till med en tillfällig nedgång under sportloven, säger Lennart Sohlberg, analytiker och hälsoekonom på Previa.

Statistiken och underlaget kommer från Previa Sjuk & Frisk som är Sveriges mest omfattande statistik- och analysverktyg som omfattar både kort- och långtidsfrånvaro. Drygt 170.000 personer på 410 företag är anslutna till verktyget. Statistiken visar anmälda sjukskrivningar i år från vecka 1 till och med vecka 6 jämfört med samma period 2018.

– Antalet personer som vabbar ligger på samma höga nivåer som i fjol, trots att sjukanmälningar om influensa är lägre nu. Anledning till detta är troligtvis att vinterkräksjukan är mer omfattande och kräver större omvårdnad, säger Lennart Sohlberg.

opening quote

Antalet personer som vabbar ligger på samma höga nivåer som i fjol. Anledning är troligtvis att vinterkräksjukan är mer omfattande.

Vad ska man tänka på om man fått vinterkräksjuka i familjen?

  • Stanna hemma för att minska smittorisken för andra
  • Lämna inte barnen på förskola.
  • Tvätta händer med tvål och sprit
  • Drick mycket
  • Sök rådgivning vid svåra symtom

 

För mer information kontakta 

Peter Skald, kommunikationsansvarig, +46 (0)70 413 08 13, peter.skald@previa.se

Lennart Sohlberg, analytiker och hälsoekonom: +46 (0)70-744 95 48, Lennart Sohlberg@previa.se (Pressbild)

 

Falcks pressrum på mynewsdesk