Nyhet

Nytt format för utbildning online

Efterfrågan på utbildningar online inom arbetsmiljö pekar stadigt uppåt. I april lanserade Previa två webbaserade distansutbildningar – en grundutbildning inom arbetsmiljö och en för de som arbetar med allergiframkallande kemiska produkter.

Utbildningar på webben ökar i popularitet. De är smidiga eftersom de gör det enkelt att förmedla kunskap till många inom en organisation utan att alla behöver samlas på en plats och skapar dessutom flexibilitet eftersom deltagarna kan genomföra utbildningen när det passar dem och i sin egen takt. 

– Online-utbildningar uppfattas av många som ett effektivt sätt att ta till sig information. Det passar speciellt bra när det kommer till teoretisk kunskap, säger Charlotta Ringmar, Affärsområdeschef för Utbildning inom Previa. 

Flera avPrevias utbildningar finns redan som online produkter där film, bilder och text används för att förmedla kunskap. De kan antingen vara ett komplement till traditionella föreläsningar, eller helt kompletta utbildningar. 

Arbetsmiljöutbildningen, till exempel, bygger på att deltagarna tar till sig den teoretiska kunskapen via nätet innan de samlas med en utbildare för en halv-dags-kurs.

– Utbildningen ger en komplett bild av vad man som ansvarig för arbetsmiljön måste ha kunskap om, och om vad lagen kräver. Den teoretiska delen tar man till sig på egen hand. På så vis får utbildaren på plats mer tid att prata om praktiska saker som att relatera kunskapen till verksamheten och till diskussioner och frågestunder, säger Charlotte Ringmar. 

Här kompletterar online utbildningen den mer traditionella undervisningen. Online utbildningen för arbete med allergiframkallande medel erbjuder hela utbildningen i ett paket. 

Båda utbildningarna bygger på filmbaserad undervisning som samlar all kunskap som behövs för att möta de lagkrav som finns. Möjlighet finns även att skräddarsy utbildningar för kunder som vill komplettera med ett eller flera egna avsnitt som anpassar materialet till sin egen verksamhet. 

Intresset för online utbildningar har växt de senaste åren och Charlotta Ringmar spår att det kommer att fortsätta att växa framöver. 

– Det är ett flexibelt sätt att arbeta som skapar förutsättningar att lägga upp inlärningen själv. Jag är övertygad om att det kommer fortsätta att utvecklas framöver, säger hon.