Nyhet

Mpox – information till dig som arbetsgivare

Mpox är en virussjukdom som tidigare gick under namnet Apkoppor och har fått spridning i flera länder i Afrika. Sverige har haft ett fåtal bekräftade fall, enligt Folkhälsomyndigheten. Här har vi samlat aktuell information för dig som arbetsgivare. 

Mpox är en ovanlig sjukdom och kan bland annat orsaka blåsor och feber. Det är ovanligt att man blir allvarligt sjuk och besvären brukar gå över av sig själv. Både Folkhälsomyndigheten och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC bedömer att risken för den allmänna befolkningen i Europa är väldigt låg.

Vi på Falck får många frågor om hur du som arbetsgivare kan tänka och agera kring Mpox. Vi följer Folkhälsomyndigheten rekommendationer och de har i sin tur inte gått ut med några rekommendationer till allmänheten. Vi hänvisar därför i första han till Folkhälsomyndighetens hemsida för aktuell information gällande Mpox.

Folkhälsomyndigheten.se

Frågor och svar om Mpox

Vi har samlat några frågor och svar som kan vara relevanta för dig som arbetsgivare. Informationen kan komma att ändras om Folkhälsomyndighetens kommer med ny information och nya rekommendationer.

Vad gör man vid misstanke om smitta av mpox?

Mpox klassas som allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom, vilket betyder att en person som misständer att hen har blivit smittad måste söka vård. Alla fall av mpox ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Hur ska anställda agera om en person de möter är smittad?

Den anställda ska undvika kroppskontakt med den smittade. Uppmana gärna den smittade personen att uppsöka sjukvård och/eller att hen ska gå hem för att inte riskera att smitta andra. 

När bör jag erbjuda vaccination till medarbetare?

Folkhälsomyndigheter rekommenderar att personer som har ökad risk för exponering för mpox exempelvis laboratoriepersonal som arbetar med odling av, eller koncentrerade mängder av, infektiöst apkoppsvirus ska erbjudas vaccin.

Även personer som ska resa till ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox i samhället och som kan komma att utsättas för en särskild risk för att bli exponerad bör erbjudas vaccin. Detta kan till exempel vara aktuellt för hälso- och sjukvårdspersonal, verksamma i flyktingläger, biståndsarbetare eller andra som avser att vistas i geografiska områden med pågående smittspridning.

Kan smitta ske via indirekt kontakt?

Det går inte att utesluta att smittan sprids via indirekt kontakt och vi rekommenderar därför alltid noggrann handhygien. 

Kan smitta ske via sängkläder vid överliggningar?

Det har förekommit ett mindre antal fall med indirekt överföring av viruset, såsom via sängkläder och handdukar.

Kan man förebygga spridning av Mpox på arbetsplatsen?

Var allmänt försiktig vid personliga kontakter, använda skyddshandskar vid behov och se till att ha noggrann handhygien, det vill säga i stort sett sedvanliga hygienåtgärder.

Kan handsprit förebygga smitta av Mpox?

Ja, handsprit kan förebygga smitta av Mpox. 

Förebygger munskydd att bli smitta av Mpox?

Mpox sprids som en kontaktsmitta och är inte luftburen. Munnskydd har därför sannolikt ett mycket begränsat skyddsvärde.

Erbjuder Falck vaccin mot Mpox?

Falck erbjuder i dagsläget inte vaccination mot Mpox.

Finns det självtester för Mpox?

Nej, idag finns inga självtester för Mpox. Provtagning av misstänkta fall utförs endast hos vårdgivare som har rutiner för smittspårning och förhållningsregler vid eventuellt positivt provsvar.