Pressmeddelande

Medarbetare på Previa och Falck får hedersmedalj

Varje år delar Falck ut Sophus Falck Medal of Honour till medarbetare inom Falckkoncernen (där Previa ingår sedan 2014) som har gjort en extraordinär insats. Två svenskar har tidigare mottagit medaljen och i år får inte mindre än två medarbetare hedersmedaljen för extraordinära insatser.

Tidigare i år gjorde Christina Larsson, konsultchef på Previa i Karlstad och Peder Yttergren, ambulanssjukvårdare på Falck i Visby, extraordinära insatser som hjälpte personer i en svår situation. För det belönas de nu med var sin hedersmedalj. Av Falck's 40 000 anställda världen över är det i år 13 personer som får medaljen, varav två i Sverige.

Christina Larsson belönas för sin insats på tåget från Karlstad till Stockholm när en man blev akut svårt sjuk. Mannen var medvetslös och till en början okontaktbar. Tillsammans med läkare utförde Christina cirkulationshjälp för att öka syresättning till hjärnan och såg till att ambulans tillkallades.

Peder Yttergren var ute på en cykelträning på landsväg tillsammans med ett antal personer när en förbipasserande lastbil plötsligt tappade två bakdäck. Däcken träffade en förbipasserande bil och studsade rakt in i klungan med cyklister. Flera cyklister skadades och Peder grep snabbt in, kontrollerade de skadade och hjälpte till att fixera nacken på en av cyklisterna. Han såg också till att ambulans kallades till platsen. För detta belönas han med medaljen.

I torsdags och fredags delades medaljerna ut till Peder och Christina. Så här säger Frederik Madsen, Vice President Group Corporate Culture & Human Relations på Falck, om medaljerna och insatserna:

– Falck fyller i år 110 år. Vårt fokus har alltid varit att hjälpa människor och att alla ska känna sig trygga. Det är vi stolta över, men det är medför också ett stort ansvar. För detta krävs att våra medarbetare gör ett extraordinärt arbete, utan att vi nödvändigtvis betraktar det som heroiskt. Men dessa insatser övergår förväntningarna av vad vi kan kräva av våra medarbetare. Vi är glada att kunna belöna Er för Era fina insatser, sa Frederik Madsen.

Vid prisutdelningen i Karlstad deltog även Morten Andersen, facklig förtroendevald i Falcks styrelse och Previas vd Eeva Borg.

Fakta Sophus Falck Medal of Honour

Sophus Falck grundade Falck i Danmark 1906. Sedan 1956 (då Falck firade sitt 50-årsjubileum) delas Sophus Falck Medal of Honour varje år ut till medarbetare som har utfört en betydande och heroisk insats. Insatsen ska ha räddat en annan person eller avsevärt begränsat en annan persons skador. Insatsen ska ha inträffat när man inte var i tjänst, eller så ska det vara en insats som är utanför sina vanliga yrkeskvalifikationer.

För mer information kontakta 

Eeva Borg, vd, Previa, +46 (0) 706853701, eeva.borg@previa.se

Peter Skald, kommunikationsansvarig, +46 (0)70 413 08 13, peter.skald@previa.se