Nyhet

Fastemånad för många i arbetslivet

Vid soluppgången lördag 27 maj inleds årets Ramadan som är fastemånad för alla med muslimsk tro. På Sveriges arbetsplatser finns många muslimer som berörs av detta. Som arbetsgivare bör man därför vara medveten om vad fastan innebär för medarbetaren och hur det kan påverka arbetsplatsen.

I praktiken betyder det att man varken äter eller dricker mellan soluppgång och solnedgången klockan 21 på kvällen. De allra flesta klarar av detta utan några stora besvär och känner stor andlig tillfredsställelse. 

– För arbetsgivare kan fastemånaden innebära att berörda medarbetare kan tåla arbetsuppgifter med stora krav på fysisk eller kognitiv förmåga sämre och de med kroniska sjukdomar kan behöva rådgivning av sin läkare, säger Urban Svensson, medicinskt ledningsansvarig läkare på Previa.

Det kan finnas anledning att diskutera med enskilda medarbetare kring möjlig anpassning av arbetsuppgifterna och i vissa fall kanske överväga att bevilja semester- eller tjänstledighet under hela eller delar av Ramadan. 

Ramadan avslutas vid solnedgången, kl 21:00 lördagen 24 juni och som firas med en fest, Eid al-Fitr. Det kan då vara lämpligt att sända en hälsning och önska God Eid al-Fitr!