Spaningar för ett hållbart arbetsliv 2025
Hållbarhet i en tid av AI och digitalisering, fokus på unga i arbetslivet och dubbelt bidrag för rehabiliteringsstöd – det är några av de spaningar inför arbetslivet 2025 som våra experter på Falck har delat med sig av.
Ny regelstruktur och fokus på unga i arbetslivet
SYSTEMATISK ARBETSMILJÖ: Året startar med att Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur börjar gälla. Förändringen innebär bland annat att 67 föreskrifter har omarbetats och blivit 15 mer omfattande föreskrifter. För dig som arbetsgivare innebär det att du måste se över verksamhetens policys, rutiner och instruktioner för att säkerställa att de ligger i linje med den nya lagstiftningen.
Sedan vill jag inför 2025 slå ett slag för våra unga som kommer ut i arbetslivet. Se till att lägga fokus på den nya medarbetaren och ge en bra introduktion till arbetsplatsen. Det kan vara i form av mentorskap, kunskap och riskbedömningar. På så sätt känner sig medarbetaren inte bara välkomna, du som arbetsgivare lägger också en stabil grund för att hen ska få en bra, omtänksam och beteendebaserad säkerhetsinlärning.
Monica Green, arbetsmiljöingenjör
Inför 2025 slår jag ett slag för våra unga som kommer ut i arbetslivet
Tydliga uppdrag och stärkt ledarskap
LEDARSKAP: Att ha ett arbete är en friskfaktor. Förutom att yrkesarbete ger oss en inkomst är det också avgörande för att tillfredsställa flera grundläggande behov. Ett arbete bidrar till mening och sammanhang, erbjuder en möjlighet att bidra till ett resultat och inte minst det skapar möjlighet till sociala relationer och att växa och utvecklas som person.
Samtidigt finns det risker i dagens arbetsmiljö som bidrar till ohälsa. Några exempel är för högt ställda krav och hög arbetsbelastning i kombination brist på kontroll och inflytande. Upplevelser av brist på stöd från chefer och kollegor som kan leda till utbrändhet och stressrelaterade problem.
Organisera arbetet på ett sätt som är inom ramen för vad som är rimligt och möjligt att uppnå kopplat till uppdrag mål. Diskutera normer och sätt upp tydliga ramar för nåbarhet och tillgänglighet. Att alltid vara uppkopplad påverkar möjligheten till avkoppling och återhämtning. Stärk ledarskapet genom att också sätta chefens arbetsmiljö och hälsa på agendan.
Lena-Karin Allinger, organisationskonsult
Hållbarhet i en tid av AI, digitalisering och automation
KARRIÄR OCH OMSTÄLLNING: Den tekniska utvecklingen rusar framåt, och 2025 väntas AI och automation vara självklara inslag på många arbetsplatser. Dessa innovationer skapar nya möjligheter, men innebär också stora förändringar för både arbetsgivare och medarbetare. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv där människor och organisationer kan växa i takt med den utvecklingen?
En viktig del är att prioritera reflektion. För individen innebär det bland annat att på ett strukturerat sätt få möjlighet att identifiera sina styrkor, utvecklingsbara sidor, värderingar och mål – och hitta vägar att växa i sitt arbete eller anpassa sig till nya krav. För arbetsgivaren skapar detta en mer flexibel och engagerad arbetsstyrka, bättre rustad att möta dessa förändringar.
2025 handlar inte bara om ny teknik – det handlar om hur vi väljer att möta den. Reflektion, anpassning och lärande är nycklarna till att skapa ett hållbart arbetsliv för alla.
Ulrika Eurén, produktägare för karriär och omställning
2025 handlar inte bara om ny teknik – det handlar om hur vi väljer att möta den
Fördubblat bidrag för rehabiliteringsstöd till arbetsgivare
REHAB: 2025 höjer regeringen arbetsgivarens bidrag om arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd med 20 miljoner kronor. Höjningen innebär att arbetsgivare kan söka stöd för 20 000 kronor per medarbetare, istället för nuvarande 10 000 kronor. Kvarstår gör att arbetsgivaren själv betalar minst lika mycket som man ansöker bidrag för, samt ett tak på 200 000 kronor per arbetsgivare.
I och med höjningen 2025 så skapas ännu större möjligheter för alla arbetsgivare, men kanske framförallt för små och medelstora arbetsgivare, att kunna ta hjälp av företagshälsan med medarbetare som är i behov av insatser. Exempel på insatser som bidraget kan användas till är: arbetsförmågebedömning, utredning av upprepad korttidsfrånvaro, rehabmöte, samordning och samverkan.
Anna Sporrong, senior rehabkonsult
Stärkt behov av krisberedskap på arbetsplatser
KRISSTÖD: Arbetsmiljöverkets omarbetade regelstruktur omfattar även föreskrifter som reglerat områden som Hot och våld och Första hjälpen och krisstöd. Uppdateringen ger anledning för svenska företag och organisationer att se över den egna krisorganisationen och interna krishandlingsplaner i verksamheten.
Men det handlar inte bara om att den egna krisberedskapen ska vara i nivå med de krav som ställs av Arbetsmiljöverket. En oroligare omvärld, och en generellt ökande exponering för hot och våld i det svenska samhället, stärker behovet av en bra beredskap för situationer som tidigare kunde uppfattas som osannolika eller till och med orealistiska.
Ett mer anspänt omvärldsläge innebär samtidigt att vi får en förhöjd medvetenhet om risker som kan påverka medarbetare och verksamhet, vilket ger en bättre grundberedskap för yttre hot och plötsliga kriser. Det blir då mer naturligt för organisationen att det systematiska arbetsmiljöarbetet också inkluderar att förnya kartläggningar av risker, uppdatera krischecklistor, läsa igenom handlingsplaner och se över den interna krisorganisationen. I nästa steg handlar det om att uppdatera kompetensnivån med utbildningar och planera för att den egna krisgruppen får möjlighet att träna på olika typer av krishändelser.
Mattias Klawitter, leg psykolog och krissamordnare
En oroligare omvärld, och en generellt ökande exponering för hot och våld i det svenska samhället, stärker behovet av en bra beredskap
Det lönar sig att förebygga sjukfrånvaro
HÄLSA: Att verksamheter prioriterar sin arbetsmiljö och ett gott arbetsklimat har stor betydelse för medarbetares hälsa och bidrar till lägre sjukfrånvaro. Det ökar också chansen att behålla medarbetare – kanske kan hen arbeta i högre ålder än vad man från början hade tänkt. Uppmuntra till fysisk aktivitet och till att använda friskvårdsbidraget.
Tillsammans med ett långsiktigt och förebyggande arbete med friskfaktorer, bidrar du som arbetsgivare till ett hållbart arbetsliv. Agerar du tidigt kan du förebygga sjukskrivningar och behovet av lång rehabilitering och kostnader för sjukfrånvaro minskar.
Det finns många faktorer som vi vet är viktiga för en hållbar arbetsmiljö, men några värda att nämna är ett tillitsfullt och engagerat ledarskap tillsammans med transparens, delaktighet och inflytande.
Ann Berntsdotter, företagsläkare