Skärpta utbildningskrav vid hantering av diisocyanater
Tips från experten
Publicerad
Drygt ett och ett halvt år har gått sedan de skärpta utbildningskraven för hantering av diisocyanater trädde i kraft enligt Reach-förordningen. För dig som arbetsgivare är det viktigt att ha koll på vad detta innebär, både för din och dina medarbetares säkerhet.
Reach-förordningen är en viktig del av EU:s arbete för att skydda arbetstagare från farliga kemiska ämnen. För diisocyanater, som är allergiframkallande och kan orsaka allvarliga hälsoproblem, är utbildning om säker hantering ett centralt krav. Från och med den 24 augusti 2023 är det obligatoriskt att genomföra en lämplig utbildning innan industriellt eller yrkesmässigt bruk av dessa ämnen.
– Reach-förordningen är en påminnelse om vikten av att prioritera säkerhet och hälsa på arbetsplatsen. Som arbetsgivare har du ett ansvar att säkerställa att dina medarbetare får rätt förutsättningar, genom exempelvis utbildning – det handlar om att skapa en trygg och säker arbetsmiljö, säger Monica Green, arbetsmiljöingenjör.
Även leverantörer har en skyldighet att informera användare genom märkning på produkterna och säkerhetsdatablad.
Reach-förordningen är en påminnelse om vikten av att prioritera säkerhet och hälsa på arbetsplatsen.
Säkerställ rätt kompetens för dina medarbetare
Utbildningen syftar till att minimera risken för exponering via hud och inandning. Den ska ge kunskap om ämnets kemi, toxikologiska risker, korrekt användning av personlig skyddsutrustning, samt hur exponering kan förebyggas.
– För att möta kraven i Reach-förordningen behöver du som arbetsgivare kartlägga vilka arbetsmoment som förekommer i din verksamhet och säkerställa att du erbjuder rätt utbildningsnivå till dina medarbetare, säger Monica Green.
Utbildningen anpassas efter din verksamhets arbetsmoment och ska utföras av en kvalificerad expert. Genom att följa utbildningskraven kan du som arbetsgivare bidra till att förebygga allergiska reaktioner och andra hälsoproblem kopplade till diisocyanater.
Reach-förordningen delar upp utbildningen i tre nivåer:
Allmän utbildning (5a): Grundläggande kunskap om diisocyanater och säker hantering.
Mellannivå (5b): För användningsområden med ökad risk, såsom hantering av öppna blandningar och applicering med målningsrulle.
Avancerad nivå (5c): För användning med hög exponering, exempelvis vid hantering av varma beredningar, gjutning eller besprutning med begränsad ventilation.
Utbildningen ska dokumenteras och certifieras för att säkerställa att den har genomförts med godkänt resultat. Det är inte bara en juridisk skyldighet, utan också en investering i dina medarbetares hälsa och säkerhet.