Tillbaka

Psykologens tips för att hantera oro

Tips från experten

Publicerad

Det är mycket som händer i vår omvärld som kan skapa oro, stress eller ångest. Vad gör man när oron blir för påtaglig och börjar gå ut över vardagen? Vi har pratat med psykologen Karin Calissendorff för tips och råd kring oro.

Oro har en tendens att äta upp väldigt mycket av vår tankekraft. Oavsett vad oron grundar sig i riskerar den att påverka vår stressnivå, vår sömn och vårt välmående. Det går inte alltid att få bort sin oro helt och hållet, men vi kan lära oss hantera den. 

– Det är vanligt att vi börjar undvika det som ligger till grund för oron och gör allt för att inte tänka på det. Det kan fungera för stunden men skapar ofta långvarig stress. Många reagerar också tvärt om och blir överdrivet kontrollerande, läser varje nyhet och googlar ständigt ny fakta vilket inte heller är hållbart. Det gäller att försöka hamna någonstans där mitt emellan, säger Karin Calissendorff psykolog på Falck Previa.

Karin Calissendorff psykolog på Falck opening quote

Försök hitta strategier för att inte fastna i katastroftankar

Strategier vid oro

Karin jobbar bland annat med personalstöd, dit medarbetare ringer för att få stöd i frågor som rör både arbete och privatliv. Här märker hon av hur händelser i vår omvärld påverkar många av de hon pratar med, bland annat är det vanligare att ekonomin ligger till grund för mycket oro och konflikter hemma.  

– Det är så mycket nyheter som spekulerar i värsta scenarion om saker som ligger bortom vår kontroll. Det påverkar oss såklart och det kan därför vara bra att försöka hitta strategier för att inte fastna i katastroftankar. Det hjälper inte att gå och tänka på det som oroar hela tiden, säger Karin.

Börjar oron och stressen ta upp för mycket brukar Karin tipsa om två strategier.

Treminutersregeln

Om oron börjar gro och tankarna dra i väg ger du dig själv ungefär tre minuter på att fokusera på det som oroar dig. När det gått tre minuter funderar du på om du har kommit någon vart gällande att hantera det du oroar dig för, t.ex. hittat en konkret förändring du kan göra. Är svaret ja har du övergått i problemlösning och kan fortsätta fundera lite till. Men om det har gått tre minuter utan att du kommit framåt har ofta katastroftankarna tagit över. Då är det bättre att försöka tänka på annat.

– Det luriga med oro är att vi kan känna oss duktiga i katastroftänket då vi funderar ut en massa olika scenarion som kanske händer och försöker förbereder oss mentalt på det. Det hindrar oss i vår vardag då det tar tid från något som skulle kunna vara riktig problemlösning.

Orosstund

Och har man jättesvårt att tänka på annat kan man prova något som heter orosstund. Man bestämmer en tid på dagen, men inte sent på kvällen, då man får ta sig tid att tänka på det som oroar. När de tankarna ploppar upp resten av dagen då kan man tänka att man tar det på orosstunden. På så sätt får oron ta plats, du kan bearbeta och försöka komma på lösningar utan att den tar över.

Då är det dags att söka hjälp

Blir orostankarna svåra att släppa, du känner dig nedstämd och du tänker på det på natten och har svårt att sova, då är det bra att vända sig till någon som kan ge stöd i din oro. En del har möjlighet att få samtalsstöd via sin arbetsgivare, men du kan även kontakta din vårdcentral.

­– Man får tycka att det jobbigt. Mycket av det som händer i vår omvärld är väldigt nära och påverkar oss alla på olika sätt. Men ibland lägger man tid på fel saker och då är det viktigt att försöka fokusera om och det kan man få hjälp och stöd i.

Tips vid oro

  •  Orosstund och treminuters regeln
    Försök att skilja mellan problemlösning och katastroftänkande med hjälp av treminutersregeln. Använd orosstunden som ett sätt att ge din oro begränsat med utrymme, utan att ignorera din känsla.
  • Ha medkänsla med sig själv.
    Ta hand om dig själv och håll dina rutiner. Ät regelbundet, sov ordentligt, träna och rör på dig. Prata med någon du känner dig bekväm att dela din oro med.
  • Minska nyhetsflödet
    Du behöver inte ta del av all ny information och alla nyheter. Påverkas du av nyhetsflödet, kolla enbart nyheterna i samband med orosstunden.
  • Skriv ner vad det är som oroar
    Konkretisera vad du kan påverka och vad du inte kan påverka.
  • Söka hjälp om oron blir för stor
    Går din oro ut över vardagen kan du behöva söka professionellt stöd.
Publicerad