Öka arbetsplatsens fokus på psykisk hälsa

Tips från experten

Publicerad

Stressrelaterad ohälsa fortsätter öka i samhället. En stor faktor är utmaningen i att hitta balans i vardagen och brist på återhämtning. Att medarbetare blir sjuka av stress påverkar inte bara individen utan även företagets produktivitet och arbetsmiljö.

Antalet pågående sjukskrivningar på grund av stressrelaterade sjukdomar ökade med 25 procent mellan 2019 och 2024. Värst drabbade är kvinnor i ålder 30-39 som jobbar inom skola, vård och omsorg, det visar Försäkringskassans lägesrapport om psykisk ohälsa 2024. Något som även statistik från Falcks verktyg, Sjuk och Frisk, kan bekräfta.

– Arbetslivet är ganska högt uppspeedat idag. Vi spenderar mycket tid på jobbet och det är klart att arbetsmiljön har stor påverkan på människors mående, säger Lena Karin Allinger organisationskonsult på Falck.

Nya riktlinjer mot psykisk hälsa på arbetsplatsen

Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har nyligen släppt nya riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen. Riktlinjerna fokuserar på just stressrelaterad ohälsa och drar tydliga kopplingar mellan ohälsa och arbetsmiljö. Bland annat har de uppdaterat riktlinjerna med en ny del som fokuserar på organisation och ledarskap. Lena Karin Allinger har varit med i riktlinjegruppen för att ta fram den nya delen.

– Hur verksamheter väljer att strukturera och organisera arbetet har betydelse för den psykiska hälsan. Hög belastning i kombination med brist på inflytande och kontroll har stark koppling till stress och utmattning.

Syftet med de nya riktlinjerna som ska vara vägledande och underlätta för företagshälsovården i leveransen till sina kunder, men kan också användas som stöd och kunskapsunderlag till arbetsgivare.

– Det är viktigt att ha förmåga att titta på flera faktorer för att få reda på orsak och verkan till stressrelaterad ohälsa. En för hög arbetsbelastning i kombination med att vara till exempel småbarnsförälder, i kombination med andra privata faktorer som tar energi ökar sannolikheten för stressrelaterade symptom, säger Lena-Karin.

Portsätt på Lena-Karin Allinger, organisationskonsult på Falck opening quote

Hur verksamheter väljer att strukturera och organisera arbetet har betydelse för den psykiska hälsan.

Börja prata om stressrelaterad ohälsa

Forskning visar att medarbetare drar sig för att söka vård för stressrelaterad sjukdom i rädsla för stigmatisering, vilket det även är fokus på i riktlinjerna.

– Psykisk ohälsa måste bli talbart på samma sätt som vi kan prata om en fysisk åkomma. Bevisligen finns det många som bär på psykisk ohälsa på olika nivåer, säger Lena-Karin.

Arbetsplatsen kan göra mycket för att bidra till förståelse och öppnare dialoger. Faktorer som spelar in är allt från bemötande av enskild individ till att man på organisatorisk nivå jobbar med strukturer som förebygger ohälsosam stress.

– Företagskulturen spelar en stor roll. Vilka reaktioner får jag om jag om jag blir sjuk och behöver checka ut? Jag upplever att det finns en lägre tolerans för alla typer av avvikelser. Saker ska gå som på räls, det är så vi bygger våra system, men det gör de ju sällan.

Så implementerar du strategier som främjar en hälsosam arbetsmiljö

1. Främja en öppen dialog
Skapa en kultur där medarbetare känner sig trygga att prata om stress och arbetsbelastning utan rädsla för stigmatisering.

2. Jobba med de organisatoriska förutsättningarna
Skapa strukturer som möjliggör inflytande och möjlighet att påverka och planera.

3. Erbjuda stödresurser
Tillhandahåll tillgång till företagshälsovård och psykologiskt stöd för anställda som behöver det.

4. Uppmuntra pauser och återhämtning
Se till att medarbetare tar regelbundna pauser och har möjlighet till återhämtning under arbetsdagen.

5. Utveckla ledarskapet
Utbilda chefer i att känna igen tecken på stress och i att leda med empati och förståelse.

Publicerad