Tillbaka

Prata om våld i nära relationer på arbetsplatsen

Tips från experten

Publicerad
Christina Hollberg psykolog på Falck

Våld i nära relationer har uppmärksammats mer och mer de senaste åren och är idag ett av våra största samhällsproblem. Som arbetsgivare har du möjlighet att lägga märke till och agera på våldet som många inte ser.

11 000 sjukskrivningsfall om året, så många vet vi är direkt kopplade till våld i nära relationer, enligt siffror från Socialstyrelsen. Men mörkertalet är stort. Ofta känner den våldsutsatta stor skam och det är vanligt att personen blivit isolerad från familj och vänner vilket gör det svårt för närstående att se vad det är som pågår.  

Christina Hollberg är psykolog på Falck. I samtal med medarbetare runt om i landet kommer hon ofta i kontakt med personer som lever med någon som är våldsam.  

– Arbetsplatsen kan vara den enda plats där man faktiskt har möjlighet att upptäcka att någon lever i en våldsam relation, därför är det så otroligt viktigt att man inkluderar våld i nära relationer i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Christina Hollberg.

Lyft regelbundet frågan om våld i nära relationer

Ett sätt att lyfta frågan på sin arbetsplats och börja prata om det är att göra det till en rutin. Inkludera frågor om hur medarbetare har det hemma och i sin relation i medarbetarsamtalen, prata om det på arbetsplatsträffar och ställ frågor vid upprepad korttidsfrånvaro. Det kan också vara värdefullt att ha en sida på intranätet där det finns information om var man kan vända sig om man är utsatt – och att våga fråga vid misstanke.    

– Det som är viktigt att ha med sig är att möjligheten att berätta för någon kan vara ett första steg att våga ta sig ur relationen. Det kan kännas läskigt att fråga, men tar man reda på vilka hjälpinsatser du kan hänvisa till kan det kännas enklare.

Christina Hollberg psykolog Falck opening quote

Möjligheten att berätta för någon kan vara ett första steg att våga ta sig ur relationen

Gör arbetsplatsen till en trygg plats

Visar det sig att en medarbetare är utsatt för våld i en relation är det viktigt att inte skuldbelägga personen, utan lyssna, ställa frågor om vad hen behöver och följa upp. Du kan erbjuda dig att ni tillsammans ringer en stödorganisation för att få rätt hjälp, eller ge möjlighet att ringa under arbetstid, vilket kan underlätta då den våldsutsatta ofta är kontrollerad hemma.

– Visa att du bryr dig. Ett sätt är att se till att jobbet är en fredad plats. Ibland kan det underlätta om ni tillsammans sätter upp regler, som att det inte är tillåtet för medarbetaren att jobba hemma och eller ta privata samtal på arbetstid.

Att visa att du förstår att medarbetaren är i en väldigt svår situation kan minska stressen kopplat till jobbet. Ha förståelse och visa att du tycker det är okej för medarbetaren att till exempel alltid vara den som vabbar, är den som går på alla föräldramöten och behöver ta samtal från sina barn på arbetstid.  

– Det är viktigt att veta att du som arbetsgivare inte kan ha som mål att få medarbetaren att lämna sin relation. Det går inte. De flesta vet att de lever i en relation där de far illa och att det inte borde vara så, säger Christina och fortsätter;

– För den som står bredvid och vill stötta kan det vara hjälpsamt att ha koll på processerna kring våld i nära relationer, hur våld kan normaliseras i en relation och att vem som helst kan drabbas. Det kan även var skönt att veta att de flesta som lever i en våldsam relation till slut lämnar, även om det tar tid.

Uppmärksamma signaler på våld i nära relationer

Som arbetsgivare och kollega finns det saker att vara uppmärksam på. Några tecken är nedstämdhet, ångest, oro, minnesproblem och att medarbetaren har mycket korttidsfrånvaro. Hen kan verka stressad och i första hand kanske du tänker att det är börjar på en utmattning.

– Ha med dig i bakhuvudet att våld i nära relationer kan vara en bidragande orsak till att saker inte funkar på jobbet. Medarbetaren är så upptagen av att hantera sin relation, även när hen är på jobbet, och lever ständigt under hot. Det påverkar såklart jättemycket.

Andra tecken kan vara att medarbetaren ofta blir uppringd av sin partner under arbetstid. Hen blir kanske alltid hämtad och lämnad på jobbet och följer aldrig med på sociala aktiviteter och konferenser.

– Ser du tecken på att något inte stämmer, våga ställa frågan. Som chef är det också viktigt att du har någon du kan prata med och bolla de här tuffa frågorna, så att även du får stöd i hur du kan hjälpa din medarbetare.  

 
Publicerad