Tillbaka

Närvaro nyckeln till bra möten

Tips från experten

Publicerad
Närvaro nyckeln till bra möten

Bra möten, såväl på jobbet som i övriga livet, förutsätter inte bara fysisk närvaro utan även medveten närvaro. Att ständigt vara på väg någon annanstans, om inte fysiskt så i tanken, hör till den vardagliga utmaningen för många.

Hur många känner inte igen sig i att knappt hinna komma in till ett möte innan de mentalt börjar planerar för nästa? frågar sig Kristina Spegel, organisationskonsult på Previa Organisation och Ledarskap. 

Svaret är: Nästan alla. 

Faktum är att dagens arbetsliv bygger på samarbete och teamwork och en stor del av arbetsdagen går åt till möten. Ändå övar vi sällan på att mötas, eller funderar på hur vi kan bli bättre på möten, vilket vi borde. Det går att skapa förutsättningar för bättre möten vilket gynnar både organisationen och det personliga välbefinnandet.

Konsten att vara närvarande i det som sker just nu

  • Möten. Se varje möte som en möjlighet. Stanna upp. Fokusera på personen eller personerna framför dig. Varje möte är en öppning in i en annan människas verklighet. Ta reda på vad som finns där. 
  • Det tar två för att mötas. I varje möte finns ett erbjudande om att mötas på riktigt, mentalt och fysiskt. Vad kan jag göra för att det ska bli så? Vilket ansvar har jag för att de möten jag har under en dag blir bra? 
  • Nyfikenhet. Möt andra med nyfikenhet. Lyssna efter vad de vill förmedla. Om du inte håller med någon rakt av, avfärda inte personen direkt vilket stänger diskussionen, fråga istället: Hur menar du nu? Öva dig i att vara i ett nyfiket förhållningssätt. Frasen ”Vad intressant” kan vara mycket hjälpsam.
  • Den här förstår jag inte riktigt? Avbryt inte – Många möten avslutas i förtid eftersom man inte ger dem chansen. Hinner inte, måste, borde göra annat. Stopp. Det går att välja förhållningssätt. Bestäm dig för att lyssna. Träna dig i att vara reflektiv och lyssnande. 
  • Inspirera. Fundera på vad som inspirerar dig i mötet med andra människor och försök omformulera det: Hur kan jag bli till inspiration i mötet med andra?
  • Reflektion. Formulera en sammanfattning över mötet. Vad har vi pratat om? Vad tar vi med oss? Det är inte alltid självklart att vi uppfattar en situation lika. Dela bilder från mötet så att ni går från mötet överens om vad som sagts och beslutats.
Kristina Spegel, Organisationskonsult på Previa opening quote

Det går att välja förhållningssätt. Bestäm dig för att lyssna.

Publicerad