Fem förmågor för att må bra som chef
Tips från experten
Förutom organisatoriska förutsättningar för ett hållbart ledarskap finns det flera sätt du kan utvecklas i din roll som chef och ledare. Vi delar med oss av fem förmågor för att bli mer motståndskraftig i ditt ledarskap.
Dagens arbetliv präglas av ett högt tempo med ökande krav på effektivitet, lönsamhet och resultat. Tidigare i år släppte vi rapporten Hur mår chefen – en kartläggning av Sveriges chefers mående. Där ser vi bland annat att 36 procent av cheferna uppger stress på en nivå som kan utgöra hälsorisker.
Milou Häggå är organisationskonsult och tillhör Falcks specialistteam som jobbar med organisation och ledarutveckling. Hon delar med sig av fem förmågor för att utvecklas i sitt ledarskap och bli mer motståndskraftig i ett arbetsliv som kräver mycket av dig som chef.
Självförfattande – hantera komplexa situationer
Självförfattande handlar om att träna på att hantera olika situationer, oberoende komplexitet. För att kunna göra det är en viktig del att tänka över vad du har för inre kompass, det vill säga vad tycker du är viktigt i livet och på jobbet. Vilka är dina värderingar och vilka värderingar har organisationen du jobbar för? Hänger dina värderingar samman med dina beteenden?
Om du tränar på din närvaro och har kontakt med den inre kompassen blir du mer grundad i dina värderingar. Det gör att det blir lättare att sortera och prioritera. Det är även en väldigt central i stresshantering och förändringsledning.
Träna upp förmågan genom att:
– Fundera över vad som är viktigt för dig, vad som motiverar dig.
– Vad grundad i dina och organisationens värderingar.
– Formulera dig utifrån din inre kompass och organisationens värdegrund.
Öppenhet och nyfikenhet – öva på att lyssna och förstå
I en värld där saker händer snabbt är det viktigt att vara medveten om hur vår hjärna tolkar olika situationer. Ibland reagerar vi impulsivt, vilket kan leda till mindre önskvärda beteenden. Det är viktigt att lyssna både inåt och utåt, även när andra reagerar starkt. Genom att närma sig situationer med nyfikenhet kan vi bättre förstå motstånd och snabba tolkningar. Att träna på att pausa och reflektera hjälper oss att agera mer medvetet och viljestyrt. Genom att ställa öppna frågor kan vi få mer insikt i vad andra försöker uttrycka.
Som ledare är det också viktigt att reflektera över egna reaktioner och närma sig situationer utifrån det ledarskap man vill utöva. Detta kräver träning för att skilja mellan impulsiva och viljestyrda beteenden.
Träna upp förmågan genom att:
– Lyssna aktivt och ta in ny information utan att döma.
– Visa nyfikenhet på egna och andras reaktioner.
– Ge saker och ting en chans.
Att aktivt söka olika perspektiv är en viktig del av ledarskapet.
Medkänsla – skapa psykologisk trygghet
Många kan visa stor medkänsla mot andra men är hårda mot sig själva vid sina egna misstag. Reflektera över din inre röst och var mer förstående mot dig själv. Genom att identifiera mönster i sina misstag och reflektera över sina tankar och känslor kan man skapa lärande och förbättring.
Medkänsla kan kopplas till psykologisk trygghet, där chefer uppmuntras att leda på ett prestigelöst sätt. Genom att erkänna egna misstag och be om ursäkt kan man skapa en miljö där andra vågar vara öppna och ärliga. Psykologisk trygghet handlar om att bygga tillit och skapa en kultur där lärande och förbättring är centrala.
Träna upp förmågan genom att:
– Observera din inre röst när du inte presterar på topp.
– Tillåt både egna och andras misstag.
– Gör misstag till ett tillfälle för lärande.
– Skapa utrymme för samtal och lärande.
Perspektivsökande – våga söka upp oliktänkande
Att aktivt söka olika perspektiv är en viktig del av ledarskapet. Det handlar inte bara om att förstå att det finns olika synsätt, utan om att medvetet söka dem. Ofta söker vi bekräftelse från de som håller med oss, men som chef är det viktigt att lämna sin komfortzon och lyssna på de med andra åsikter. Genom att göra detta kan man fatta bättre beslut, eftersom man har övervägt olika synpunkter och inte undvikit det som känns obekvämt. Det i sin tur leder till personlig utveckling och bättre kommunikation med andra.
Att söka perspektiv kräver mod. Det handlar inte om att uppnå konsensus, utan att samla så mycket information som möjligt för att grunda sina beslut.
Träna upp förmågan genom att:
– Hämta feedback utanför dina egna kretsar.
– Lyssna på de som inte håller med dig och utforska vilka insikter de har.
Meningsskapande – ha tydliga syften och mål
Som chef är det viktigt att kunna svara på "varför"-frågor på ett professionellt sätt. De små förändringarna och delmålen måste kopplas till de långsiktiga målen för att skapa motivation och arbetsglädje. Det innebär att både reflektera inåt och kommunicera utåt om varför arbetet är viktigt, vad man vill åstadkomma, och vilken vision och berättelse som finns kring arbetsplatsen och ledarskapet.
Meningsskapande är kopplat till självförfattande, vilket gör det lättare att prioritera och känna sig grundad i sina värderingar och mål. Om det finns en klyfta mellan dina personliga värderingar och organisationens mål kan det vara en signal att överväga förändring. Att vara medveten om detta ger styrka och mod.
Träna upp förmågan genom att:
– Skapa en berättelse med syfte, mål och vision.
– Konkretisera varför organisationen finns och vad du vill som chef.
– Träna på att ta emot och besvara "varför"-frågor.
– Vänd tidigare negativa erfarenheter till meningsfulla och lärorika.