Fokus på hälsa och säker arbetsmiljö i höst

Tips från experten

Publicerad
En person springer uppför en trappa inomhus och en annan person sträcker på sig utomhus med en gul mössa.

Hur jobbar vi hållbart och säkert i höst? Vi frågade några av våra experter om de hade några tips på vad man ska tänka på när jobbet drar i gång efter semestern och hur vi skapar en bra arbetsmiljö framöver.

Synliggör riskerna på arbetsplatsen

SYSTEMATISK ARBETSMILJÖ: Under 2023 inträffade 55 arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften. Det är 15 stycken fler än 2022. Ytterligare åtta personer omkom i arbete under 2023 som räknas in i statistiken som utländsk arbetskraft vid arbete i Sverige. De vanligaste orsakerna till att arbetsplatsolyckor sker är att man avviker från rutiner och går utanför instruktioner för genomförande av arbete. 

Starta upp hösten tillsammans med medarbetarna och synliggör hur arbetet ska utföras på ett säkert sätt. Gå igenom de arbetsmoment som upplevs otrygga eller som varit i fokus i till exempel er avvikelserapportering. Genomför även en kartläggning av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för att säkra upp beteenden, upplevda förväntningar och krav.

En annan viktig aspekt är att sätta fokus på det hälsofrämjande arbetet i introduktionen av nya medarbetare, det minskar risken för skador tidigt i karriären. Genomför riskbedömningar och hitta åtgärder, testa det nya arbetssättet och följ upp hur god effekt det nya arbetssättet har.

Monica Green, arbetsmiljöingenjör

Porträttfoto på Monica Green, arbetsmiljöingenjör på Falck opening quote

Sätt fokus på hälsofrämjande arbete i introduktionen av nya medarbetare för att minska risken för skador tidigt i karriären.

Lyft fram chefers arbetsmiljö

Hur chefen har det på jobbet tappas lätt bort i det systematiska arbetsmiljöarbetet och är därför ett viktigt tema att lyfta fram i höst. Vi på Falck har tidigare uppmärksammat chefers arbetsmiljö och statistik visar att många chefer har svårt att koppla av, hinna med sina arbetsuppgifter och jobbar även fast de har semester. 

Många upplever idag en obalans mellan krav och förutsättningar. Då blir det viktigt att skapa organisatoriska förutsättningar för att chefer ska kunna etablera en hållbar arbetsmiljö för sig själva, och inte enbart fokusera på sina medarbetare. Chefer förutsättningar behöver få en egen plats i arbetsmiljöarbetet.

Lena Karin Allinger, organisationskonsult

opening quote

Chefer förutsättningar behöver få en egen plats i arbetsmiljöarbetet.

Uppmärksamma signaler på ökat riskbruk

RISKBRUK OCH BEROENDE: Under sommar och semester finns en ökad risk för överkonsumtion av alkohol och andra droger, samt andra beroendeframkallande aktiviteter som till exempel spel och shopping. När vi kommer tillbaka till arbetsplatsen efter en längre tids ledighet, kan det vara svårt att avhålla sig om man har vant sig vid en hög konsumtion. Det är inte ovanligt att det har funnits sedan tidigare, men att det blivit tydligare under sommaren.

Som chef gäller det att vara extra uppmärksam på signaler kopplade till riskbruk och beroende, exempelvis ökad frånvaro, sen ankomst och förändrat humör. Ta tidigt samtal med medarbetaren, ta stöd av er alkohol- och drogpolicy samt HR. Du kan även vända dig till er företagshälsovård vid behov av stöd. Det kan exempelvis vara psykologiskt stöd, utredning för klarläggande av bruk samt om vidare medicinsk utredning och behandling krävs.

För att bryta dåliga vanor och för att stötta medarbetare till ett sundare liv och arbetsliv rekommenderar vi att arbeta aktivt med friskfaktorer. Det kan exempelvis vara förbyggande arbete som ökad fysisk aktivitet, stressförebyggande arbete på arbetsplatsen, förstå betydelsen av god kost och rökstopp, samt att förstå betydelsen av att vi bryr oss om varandra på vår arbetsplats.

Ann Berntsdotter, företagsläkare

Ge utrymme till utveckling och mål 

KARRIÄR OCH OMSTÄLLNING: Nu har de flesta kommit tillbaka till jobbet efter en förhoppningsvis avkopplande ledighet. Hösten är en bra tid både för nya vanor och nya intentioner så innan du kastar dig in i nya projekt, ta dig tid att stanna upp och fundera. Vart befinner du dig i din karriär och vad du vill uppnå? Vad ger energi? Vad känns meningsfullt?  Vilka är dina drivkrafter och vad behöver du få till för att trivas och utvecklas? Genom att regelbundet ställa denna typ av frågor till dig själv, kan du fokusera på de mål som faktiskt spelar roll för dig.

Kontinuerligt lärande är en nyckel till både personlig och professionell tillfredsställelse. Oavsett om det handlar om att gå en kurs, skaffa sig en mentor, gå en gratiskurs online, lära sig en ny färdighet eller utveckla mjuka färdigheter såsom ledarskap och kreativt tänkande, kommer ständig lärande hålla dig engagerad och motiverad.  Dessutom stärker du din egen anställningsbarhet i ett arbetsliv som ju genomgår en omfattande omvandling och därmed ställer nya krav.

Karriärutveckling som bygger på balans och välmående är inte en snabb process, utan en kontinuerlig resa. Genom att regelbundet reflektera, sätta flexibla mål, vara öppen inför nyheter och förändringar, lära sig något nytt och värna om balans, kan du skapa en karriär som inte bara leder till framgång, utan också till ett liv där du mår bra och utvecklas på ett meningsfullt sätt.

Ulrika Eurén, produktägare för karriär och omställning

Porträttfoto på Ulrica Eurén, produktägare för karriär och omställning på Falck opening quote

Karriärutveckling som bygger på balans och välmående är inte en snabb process, utan en kontinuerlig resa.

Reflektera och planera för bättre balans

HÄLSA: För många går dagarna i ett, både på jobbet och utanför jobbet, och det kan bli svårt att se helhetsbilden. Ge dig själv utrymme för reflektion och planering. Välj till exempel en dag och tid i veckan då du ser över din jobbkalender och får en överblick över bokade möten, arbetsuppgifter som du förväntas göra och fundera på om allt är aktuellt att vara med på. Kan något prioriteras om? Se till att ha lite utrymme för förändringar i schemat så inte hela pusslet faller om något tillkommer. 

Gör på samma sätt i din privata kalender, sitt ner och fundera kring vad som är görbart för nästkommande vecka gällande exempelvis mat, åtaganden, fysisk aktivitet, daglig rörelse, återhämtning och nedvarvning. Fundera på vad som ger och tar din energi. Hur kan du matcha energiläckaget bättre för att återhämta dig och inte bara stanna upp när energin tar slut.

I vissa lägen behöver vi även se över vår egen ribba vi lägger för vad som är tillräckligt bra. Det finns perioder i livet som vi behöver sänka kraven på oss själva och på sikt inse att vi är bra nog.

Åsa Miemois, hälsoutvecklare.

Publicerad