Tillbaka

Ensamhet under julen

Tips från experten

Publicerad

Julen är en högtid som för många förknippas med värme och gemenskap, något som kan göra att ensamheten blir extra påtaglig och ångestfylld. Är du ofrivilligt ensam i jul, se till att planera saker som får dig att må bra.

Julen är en av de mest laddade högtiderna på hela året. Det finns en stark norm hur vi ska fira och vilka vi ska fira med. För många innebär denna helg stor känsla av ensamhet och oro, men också en skam över att inte ha en självklar gemenskap att fira med.

 – Vi skulle alla må bra av att vara lite mer öppna kring hur vi firar jul, för det här är den mest låsta konstellationen vi har. Om folk kunde öppna upp mer om problematiken skulle det kännas mer normalt att vara ensam på julafton och det skulle underlätta för många som bär på de här känslorna, säger Christina Hollberg, psykolog på Falck.  

Oron för julen börjar tidigt

I sin roll som psykolog märker Christina att många börjar känna oro inför julen redan i november och att många tycker att julen är problematiskt ur flera aspekter. Hon understryker hur viktigt det är att inte förringa den känslan, men att det bästa man kan göra för sig själv är att försöka hitta det som gör att dagens känns okej ändå.

­– Försök att hjälpa dig själv genom att inte låta uppgivenheten ta över, samtidigt som du visar respekt för dig själv och att situationen inte är så som du önskar att den var. Fundera på vad du vill få ut av dagen så att den känns bra för dig. Det är även okej att skippa julen helt och hållet om det är det som känns bäst.

Tips till dig som är ensam över jul

 • Planera dagen
  Om någonting är jobbigt så vill man gärna undvika det. Lägg upp en plan så du inte behöver konfronteras med julafton på själva dagen. Fundera på vad du behöver för att dagen ska bli bra redan innan så du inte behöver vakna på julafton med ångest.
 • Behandla dig själv med respekt
  Vad skulle du ge för råd till din kompis eller till ditt barn? Ta hand om dig själv, ha självmedkänsla och gör saker som får dig att må bra.
 • Undvik sociala medier
  Under högtider brukar flödena vara fulla av idylliska julbilder. Även om det många gånger är förskönade bilder där problemen inte ryms gör man bäst i att skippa sociala medier den dagen. De bidrar annars till att man känner sig extra ensam.
 • Fira en alternativ jul
  Om man vill fira jul kan man leta efter alternativa jular som anordnas runt om i landet. Det är inte bara för de som är ensamma utan för de som vill ha något annat än det slutna och traditionsenliga julfirandet.
 • Besök kyrkan
  Är jultraditioner viktiga, besök en gudstjänst för att skapa julkänsla. Många kyrkor har öppet under julhelgerna och serverar julfrukost eller jullunch för en billig peng. Även om man inte är religiös så kan traditionen vara god att ta till sig och man får möjlighet att träffa andra.
 • Engagera dig i volontärarbete
  Att jobba som volontär är ofta väldigt belönande för en själv, det hjälper andra och man blir del i ett sammanhang. Det ger en ny mening till dagen.
 • Prata om det blir för jobbigt
  Tar känslorna av ensamhet över så hör av dig till någon som du kan prata med. Har du ingen självklar i din närhet finns det flera stödlinjer som är till för just det.
Publicerad