Bygg motståndskraft och skydda dig mot virus

Tips från experten

Publicerad

Vi har de så kallade oxveckorna framför oss. Mycket virus och förkylningar cirkulerar och det går inte alltid att förhindra att man blir sjuk, men vi kan göra mycket för att förebygga smitta och hålla uppe energin.

Många, kanske speciellt småbarnsföräldrar, stålsätter sig nu för att klara virussäsongen. Förra året var det dock ovanligt lugnt på sjukskrivningsfronten i februari och klassiska ”vabruari” uteblev. Hur det blir i år återstår att se, men klart är att virus säsongen är i gång med allt från förkylningar, influensa, vinterkräksjuka och mykoplasma som cirkulerar.

– Att efterleva de sedvanliga hälsoråden synes i vår omvärld bli allt viktigare för att förebygga sjukdomar då vi dagligen snabbt förflyttar oss mellan olika platser och umgås i varierande miljöer, säger Torbjörn Vedberg, företagsläkare på Falck.

I år får vi även vänta länge på nästa lediga dag. De så kallade oxveckorna, tiden efter jul och nyår fram till nästa röda lediga dag, omfattar januari, februari, mars och långt in i april, då påsken infaller sent. Vi tipsar om hur du håller dig frisk och håller uppe energin.

Så förebygger du smitta och bibehåller energin

1. Skydda dig med vaccination
Vaccination mot covid-19 och influensa är det mest effektiva skyddet mot att bli allvarligt sjuk. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som är 65 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19 och influensa. Personer som är 18–64 år och riskerar att bli allvarligt sjuka på grund av vissa underliggande sjukdomar eller tillstånd rekommenderas också vaccination.

2. Tvätta dina händer
Tvätta händerna med tvål och varmt vatten efter toalettbesök och innan du lagar och äter mat. Om du inte har tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit, men det hjälper inte mot alla virus och bakterier, som exempelvis vinterkräksjukan.

3. Hosta och nys i armvecket
Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Genom att använda armvecket eller en näsduk som skydd när du hostar eller nyser minskar du risken att sprida vidare viruset till människor i din omgivning.

4. Tänk på vem du träffar
Om du vill minska risken att bli smittad, umgås i första hand utomhus om du träffar personer med förkylningssymtom.

5. Prioritera god sömn
Vårt immunförsvar påverkas av hur du sover. Sover du dåligt gör det dig mer mottaglig för virus och bakterier och du drabbas lättare av infektioner. Se därför till att försöka få tillräckligt många timmars god sömn.

6. Ät en varierad kost
Mat är det bästa sättet att få i dig det du behöver för ett starkt immunförsvar. Försök äta varierat och regelbundet för att ge kroppen den näring och energi som den behöver. För att få i dig viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter, försök att äta mycket grönsaker, frukt, bär och fullkorn.

7. Motionera regelbundet
Regelbunden måttlig motion stärker vårt immunförsvar och gör dig mer motståndskraftig mot infektioner. Det innebär att om du skulle bli sjuk ökar chansen att du får lättare symptom och blir frisk snabbare.

8. Stanna hemma när du är sjuk
Visa omtanke mot dig själv och andra genom att stanna hemma om du är sjuk och har tydliga symtom på luftvägsinfektion, magsjuka eller feber. Undvik även nära kontakt med personer i din omgivning.

Publicerad