Tillbaka

Bryt långvarigt stillasittande på arbetsplatsen

Tips från experten

Publicerad
Konceptbild som visar två kvinnor, en som sitter på en stol och en  som hoppar högt.  as

Allt för många sitter still under långa perioder varje dag. Att bryta långvarigt stillasittande påverkar både vårt psykiska och fysiska mående och som arbetsgivare finns det mycket du kan göra för att stötta medarbetare att få in mer rörelse i vardagen.

Nya siffror från Falck Previas hälso- och arbetsmiljöenkät visar att nästan en tredjedel av 14 000 medarbetare runt om i Sverige sitter still 7–9 timmar varje dag. 16 procent uppger att de sitter still 10–12 timmar. Samtidigt visar forskning att stillasittande i mer än 8–9 timmar om dagen innebär en högre risk för ohälsa.

– Vi har byggt bort mycket av vår vardagsmotion. Idag kan vi beställa mat till dörren, åka bil till jobbet och ta hissen i stället för trapporna. Det gör att många måste planera för rörelse, det är inte något som bara sker, säger Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck Previa

opening quote

Arbetsgivare som planerar friskvårdsinsatser får inte glömma bort att det ska vara en förmån för alla medarbetare

All rörelse räknas

Tidigare i år släppte Folkhälosmyndigheten riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande. Ett av huvudbudskapen är att all rörelse räknas. Även forskning visar att det inte krävs speciellt mycket rörelse för att det ska ge goda hälsoeffekter.

– Att bryta stillasittande är något annat än att börja träna. Med det som utgångspunkt tror jag att arbetsgivare har mycket bättre förutsättningar att kunna motivera och inspirera sina medarbetare att röra på sig mer.

Genom att regelbundet under dagen ställa sig upp och göra en kort rörelseövning, byta arbetsposition eller ta en kort promenad håller man kroppens olika system vakna. När vi rör oss höjer vi ämnesomsättningen och blodcirkulationen. När vi håller i gång blodcirkulationen hjälper vi till att städa bort skadligt fett från blodkärlen och får en jämnare blodsockernivå. Även koncentrationen och prestationen blir bättre och många känner sig piggare.

– Många medarbetare uttrycker att de vill röra sig mer, men de orkar inte och hinner inte. Därför är det är så bra när det finns förutsättningar till rörelse på arbetsplatsen. Företag som investerar i friskvård och stöttande insatser för rörelse får dessutom många gånger tillbaka det genom ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro.

Mindre stillasittande under arbetstid

Listan kan göras lång över vad arbetsgivare kan göra för att bryta långvarigt stillasittande. Att initiera en stegtävling, bjuda på femton minuters extra rast om medarbetaren tar en promenad på lunchen eller subventionera avgifter för ett lopp är några exempel.  

– Arbetsgivare som planerar friskvårdsinsatser får inte glömma bort att det ska vara en förmån för alla medarbetare, inte bara för de som redan rör på sig och tränar regelbundet. Sänk tröskeln så att alla kan vara med.

Tips på att bryta långvarigt stillasittande

  • Installera ett program på datorn eller i mobilen som påminner om rörelsepauser. Några minuter varje halvtimme minskar riskerna med långvarigt stillasittande.
  • Ta dagliga lunchpromenader.
  • Inkludera rörelsepauser i långa möten
  • Börja med små mängder fysisk aktivitet och öka gradvis frekvensen, intensiteten och varaktigheten med tiden.
  • Kroka arm med en kollega, vän eller partner och hjälps åt att påminna varandra om regelbunden rörelse.
  • Försök se vart du kan få in vardagsmotion till exempel gå och handla, bär matkassar, jobba i trädgården, klipp gräset, baka utan bakmaskin etcetera. 
  • Glöm inte bort att all rörelse räknas!
Publicerad