Tillbaka

Bättre återhämtning med mental träning

Tips från experten

Publicerad

Många känner sig stressade på jobbet. Genom att lära sig hur kroppen reagerar på olika situationer kan vi öka vårt välmående. Med en bra mental kondition kan vi hitta balansen mellan stress och återhämtning.

I en stor hälso- och arbetsmiljökartläggning baserat på över 10 000 medarbetare över hela landet har Previa fördjupat sig i stress på Sveriges arbetsplatser. Undersökningen visar att omkring en tredjedel av medarbetarna upplever stress på hög nivå eller risknivå.

Åsa Miemois är hälsoutvecklare på Previa och arbetar med att främja hälsa ute på arbetsplatser. En del handlar om att hjälpa medarbetare att hitta strategier för att hantera sin stress och finna tid för återhämtning.

– Känner man att stressen är för stor ska man dra i handbromsen. Även om arbetsgivaren har gett förutsättningar för en hållbar arbetsmiljö kan stress göra det svårt att få till återhämtningen. Då måste vi stanna upp och hitta strategier för vår egen stresshantering, säger Åsa Miemois.

opening quote

Med en god mental kondition skapas förståelse för vilka aktiviteter i vardagen som skapar stress och vilka som ger återhämtning.

Vad är mental kondition

Mental kondition handlar om balansen mellan stress och återhämtning och om att få förståelsen för hur vardagen påverkar oss. Stresspåslag är viktigt, när vi är stressade har vi mycket adrenalin i kroppen och vi blir produktiva och aktiva. Men för att må bra behöver vi också återhämtning. Tappar vi flexibiliteten mellan stress och återhämtning blir vår tillvaro svårare att få ihop energimässigt.

– Har du en vardag med en naturlig balans eller är du jämt stressad och måste planera för återhämtning? Med en god mental kondition skapas förståelse för vilka aktiviteter i vardagen som skapar stress och vilka som ger återhämtning, och vi lär oss vara flexibla där emellan.

Strategier för att hantera stress

Andningsövningar är en vanlig del i att träna på att koppla på återhämtningssystemet. Att ta kontroll på sin egen andning, ta djupa andetag och låta hjärnan vila några minuter är ett effektivt sätt att bli av med stresshormon. Den mentala biten handlar delvis om hur vi kan lära oss ta kontroll över våra tankar för när vi har orostankar är vi ständigt i ett stressläge.

– Genom mental träning kan vi lära oss att lugna våra tankarna. Det kan handla om att försöka tänka positivt men kanske oftare att försöka hitta en acceptans eller en neutral känsla kring det som oroar eller skaver. Det kan göra att stresstopparna inte blir lika höga och återhämtningen blir enklare.  

En bra början är att se över vilka stunder under dagen som skulle kunna vara återhämtande. Det kan exempelvis vara fem minuter mellan möten och när det är rast, för det bästa är om det sker flera gånger under dagen.

– När vi är stressade ackumulerar vi hela tiden stresshormon. Har vi varit stressade under hela dagen tar det ett tag att varva ner och för kroppen att göra sig av med stresshormonet. Det kan göra att vi får svårt att somna och sover sämre för att kroppen går på högvarv. 

Tre typer av återhämtning

För att må bra kan vi försöka sträva efter att få tre olika typer av återhämtning: sömnen, den aktiva återhämtningen och den passiva. Den aktiva återhämtningen är kreativ men kravlös och fyller på med energi och skapar glädje, den passiva återhämtningen och sömnen låter oss vila.

– Är man väldigt trött och stressad och låg på energi är det lätt att man blir passiv, men att enbart vila gör oss ofta inte piggare. När vi vilar fysiskt vilar vi oftast inte mentalt. Tankarna spinner iväg och oron kan lätt accelerera. För att få återhämtning måste hjärnan också vila, då behövs ofta aktiv återhämtning där hjärnan får ett annat stimuli, fokus och en distraktion från jobbiga tankar.

Vad som är aktiv återhämtning skiljer sig mellan människor. Vissa får energi när de är socialt aktiva, andra när de tränar och för en tredje kan det vara att skapa och vara kreativ. Det som alla har gemensamt är att den aktiva återhämtningen ska hjälpa oss att inte fokusera på det som är jobbigt, stressar eller oroar.

Strategier för mental kondition

 

  1. Andning 
    En stor del av mental kondition och återhämtning är kopplad till vår andning. Öva på att ta kontroll på andningen.
  2. Avspänning och avslappning
    När vi är stressade är vi ofta spända och får värk. Försök känna skillnad på en spänd kroppsdel och en avspänd kroppsdel.
  3. Mental träning
    Jobba med de egna tankarna, var hör de hemma och när. Arbeta med acceptans och neutrala eller positiva tankar.
Publicerad