Vaccination och provtagning

Ta prover för drogtest eller vaccinera dig hos våra företagssköterskor. En vaccination kan du få vid exempelvis utlandsresor i tjänsten, exponering för smittoämnen i arbetet och inför influensasäsongen.

Vaccinationer vi erbjuder

Vaccination är en vanlig åtgärd för att förebygga och minska mikrobiologiska arbetsmiljörisker, smittrisker (AFS 2018:4) såsom Arbetsmiljöverket beskriver det. Som arbetsgivare kan du erbjuda vaccination för de medarbetare som riskerar smitta i sin arbetsmiljö eller i sitt arbete. Periodvis erbjuder Falck lokala dropin-tider för vaccination. Information hittar du på Hitta oss.

 • Hepatit A och B
 • TBE
 • Polio
 • Difteri, stelkramp, kikhosta
 • Rabies
 • Influensa

Provtagningar vi erbjuder

Falck genomför drogtester i syfte att kartlägga bruk, skadligt bruk och beroende. Om du som chef misstänker att din medarbetare har en drogproblematik beställer du ett drogtest. Kommer din medarbetare till arbetet med misstänkt drogpåverkan, ringer du istället Falck för att boka en snabb tid.

 • Drogtest 4 substanser
  Testet innefattar analys av amfetamin, cannabis, kokain samt opiater.

 • Drogtest 5 substanser
  Testet innefattar analys av amfetamin, cannabis, kokain, opiater samt benzodiazepiner.

Om det är provtagning för asbest du är ute efter, så är det något vi har 50 års erfarenhet inom.  
Mer information om asbestprov hittar du här

Så här går det till

 1. Beställ vaccination – medarbetaren får en kallelse

  När du som arbetsgivare beställt vaccinering kommer medarbetaren få en kallelse till Falck.
 2. Vaccination på Falck eller hos er 

  Vaccinationen genomförs vanligtvis på er närmsta Falckenhet. Om fler medarbetare ska vaccineras samtidigt kan ni avtala om att hålla vaccinationen på er arbetsplats.
 3. Hälsodeklaration vid vaccinering

  Vid vaccinationstillfället fyller medarbetaren i en hälsodeklaration för att säkerställa att det inte finns medicinska hinder för att ge vaccinet. Finns det inga anmärkningar utförs vaccineringen av en sjuksköterska efter läkarordination. 

Fakta om varje vaccin

 • Hepatit A
  Orsakar akut virusinfektion i levern. Sjukdomen finns i hela värden och är en av våra vanligaste reseinfektioner som kan förhindras genom vaccination. Viruset sprids via mat, poolvatten och mellan människor.

 • Hepatit B
  Ett virus som orsakar inflammation i levern. Virussjukdomen är ovanlig i Sverige men finns i hela värden. Främst förekommer den i Afrika och Asien.

 • Twinrix
  Ger skydd mot både hepatit A och B.

 • Boostrix
  Ett kombinationsvaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio.

 • TBE
  Fästingburen hjärninflammation, det är en virussjukdom som överförs till människor via fästingbett. TBE kan yttra sig som en allvarlig hjärninflammation med svår huvudvärk, feber, förvirring och ibland kramper och förlamningar.

 • Polio
  Polio är en sjukdom som kan skada ryggmärgen och ibland leda till förlamning. Sjukdomen finns idag enbart i ett fåtal länder i Afrika och Asien. Viruset sprids främst genom avloppsförorenat vatten men kan också spridas vid närkontakt mellan människor.

 • Säsongsinfluensa
  Några få drabbas av så kallad säsongsinfluensa. Som arbetsgivare kan det finnas anledning att erbjuda vaccination till medarbetare som befinner sig i medicinska riskgrupper.

 • Difteri, Stelkramp och Kikhosta

  Difteri är en bakteriell sjukdom. Smittorisken är störst i Indien, Indonesien och i vissa länder i Afrika. Difteri smittar genom saliv.

  Stelkramp är en bakteriell sjukdom. Bakterierna bildar ett gift i kroppen som blockerar nerver i ryggmärgen vilket leder till muskelkramper. Sjukdomen är allvarlig och kan vara livshotande.

 • Rabies

  Rabies är en akut virussjukdom som drabbar centrala nervsystemet och orsakar hjärninflammation. Rabiesvirus sprids med infekterade djurs saliv. Hund är för människan den vanligaste smittkällan; cirka 99 procent av alla rabiesfall hos människan är orsakade av hundbett.


 

Vaccinationsrådgivning

Om du känner dig osäker på vilken vaccination som passar kan du alltid rådfråga en företagssköterska hos oss.

Rådgivning med företagssköterska

Beställ

Här kan du som chef och behörig beställare på ditt företag beställa tjänster direkt online. Efter att du har gjort din beställning skickar vi en bekräftelse med e-post.

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig om du vill veta mer om tjänsten eller hur vi kan ge stöd till verksamheten.